Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μάγιας, η ιστορία τους (μέρος 1ο)


Ο πολιτισμός των Μάγιας, αναπτύχθηκε στα τροπικά δάση του Νοτίου Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, καταλαμβάνοντας μία συνεχή έκταση στον Νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στην Χερσόνησο του Γιουκατάν. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγιας, φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από το 2.000 π.Χ., όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Ακολουθεί η Προκλασική περίοδος, που χρονολογείται από το 2.000 π.Χ. έως το 250 μ.Χ., η Κλασική περίοδος μέχρι το 1.000 μ.Χ. και τέλος η Μετακλασική περίοδος, από το 1.000 έως το 1.502 μ.Χ. Οι Μάγιας, εξαφανίστηκαν ως λαός πριν φτάσουν οι Ισπανοί το 1.519 μ.Χ.
Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς, οι Μάγιας είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαίριου. Υπήρξαν εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες, αστρονόμοι, επιστήμονες και μαθηματικοί και διέθεταν ένα πολύπλοκο σύστημα ιερογλυφικής γραφής και αρίθμησης. 

Οι τεράστιες βιβλιοθήκες τους, δυστυχώς κάηκαν απ' τους Ισπανούς κατακτητές, οι οποίοι έδειχναν έτσι στους βάρβαρους Μάγιας τα φώτα του "Ευρωπαϊκού Πολιτισμού", στερώντας μας από πολύτιμες πληροφορίες γι' αυτόν τον άγνωστο πολιτισμό.

mayas11

Για την εξαφάνιση των Μάγιας έχουν ακουστεί οι πιο παράξενες θεωρίες, όπως μαζική μετακόμιση στο εσωτερικό της γης, μετανάστευση σε άλλους πλανήτες, πέρασμα σε άλλη χωροχρονική κατάσταση, εξέλιξη σε ανώτερη αόρατη μορφή κ.α. Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχτεί. Πάνω από χίλια χρόνια ανάπτυξης, ακμής και εξευγενισμού, και ένας πολιτισμός που έφτασε σε εξαιρετικά πνευματικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά ύψη, εξαφανίστηκε… χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. 

Ένας λαός με σχεδόν 120 πολιτείες μέσα στην καρδιά της τροπικής ζούγκλας του Γιουκατάν της Κεντρικής Αμερικής, που δεν είχε δρόμους να τις ενώνουν, που δεν είχε όπλα για την άμυνα του, που τον τροχό τον χρησιμοποιούσε μόνο για παιδικά παιχνίδια (όπως και οι Ίνκας και οι Αζτέκοι) κατάφερε να κατασκευάσει εντυπωσιακότατα κτίσματα με τεράστιους βράχους που μεταφέρθηκαν από την Γουατεμάλα. Κάποτε υπήρχε μία μεγάλη νησιωτική ήπειρος γνωστή ως Ατλαντίδα. Ο πολιτισμός των Μάγιας είχε αρχίσει εκεί και όχι στη Μέση Ανατολή, όπως εξακολουθεί ακόμα να πιστεύεται.

mayas12

Οι Μάγιας ήταν απόγονοι εκείνων που επέζησαν από τη χαμένη ήπειρο, η οποία  καταστράφηκε από έναν μεγάλο κατακλυσμό. Παραδόσεις  του Γιουκατάν, αναφέρουν πως την πατρίδα των Μάγιας την κατάπιε η θάλασσα ανάμεσα σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων. 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πολλών φυλών που κατοικούν όλοι στα παράλια γύρω από τον Ατλαντικό ωκεανό, η ύπαρξη παραδόσεων για ένα τόπο κάπου δυτικά ή ανατολικά (ανάλογα με την τοποθεσία του καθένα), όπου η ονομασία του περιέχει τα γράμματα Α, Τ, Λ, Ν. Αυτό από μόνο του μοιάζει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, πιθανή ένδειξη μιας κοινής πηγής, μιας κοινής καταγωγής.

Οι Μάγιας του Περού πίστευαν πως είναι "παιδιά των Πλειάδων" που ήταν θυγατέρες του Άτλαντα. Η τρίαινα του Περού, ήταν συμπτωματικά και το έμβλημα της Ποσειδονίας - Ατλαντίδας. Τα πανάρχαια σχέδια που βρέθηκαν και μοιάζουν με αεροσκάφη, καθώς και ο πιλότος της ταφικής πλάκας του Παλένκε μας πείθουν πως οι Άτλαντες είχαν εφεύρει, ύστερα από πολλές αποτυχίες (Πλειάδες που πέταξαν και χάθηκαν, Φαέθωνας που κάηκε) τέλειες ιπτάμενες συσκευές. Για καύσιμη ύλη πρέπει να χρησιμοποιούσαν τα υγραέρια, όπως και στα πλοία τους. 

Για τον καταποντισμό της Ατλαντίδας αρκετοί ισχυρίζονται πως η αιτία του κακού ήρθε από τον ουρανό με τη μορφή γιγαντιαίου μετεωρίτη που έπεσε στη Γη, προκαλώντας μετατόπιση του άξονά της, τεράστιας έκτασης σεισμούς και κατακλυσμούς, καταβυθίσεις τμημάτων ξηράς και αναδύσεις άλλων. Πράγματι στον κόλπο του Μεξικού έχει βρεθεί ένας τεράστιος κρατήρας που οι ειδικοί αποδίδουν σε πρόσκρουση μετεωρίτη. Άλλες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τμήματα αρχαίου λιμανιού -πάνω ψηλά στις Άνδεις, στα 3.000 και στα 4.000 μέτρα! Αυτό σημαίνει πως κάποτε οι περιοχές αυτές ήταν παραθαλάσσιες και υψώθηκαν ξαφνικά, ενώ άλλες καταβυθίστηκαν.

mayas13

Οι Μάγιας θεμελίωσαν έναν πολιτισμό πάνω σε μαθηματικές και αστρονομικές γνώσεις ανυπολόγιστης ακόμα έκτασης. Ο πολιτισμός των Μάγιας έφτασε στο απόγειο του ανάμεσα στο 300μ.Χ και το 900 μ.Χ. Απλώνεται σε όλο το Γιουκατάν και στο μεγαλύτερο μέρος της Ονδούρας. Οι περισσότερες τοποθεσίες χαρακτηρίζονται από μεγάλα συγκροτήματα με μεγάλες πυραμίδες και παλάτια μαζί κτισμένα πάνω σε πλατφόρμες υπερυψωμένες, με την πόλη να ξεδιπλώνεται γύρω από ομόκεντρους κύκλους.

Όταν οι Ισπανοί ήρθαν σ' επαφή με τους λαούς των Μάγιας, η παλιά λάμψη τους έχει ήδη εκλείψει, όμως η πτώση τους ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση και τον εκχριστιανισμό τους. Οι κατακτητές κατέστρεψαν τους ναούς και επέβαλαν σκληρές τιμωρίες, ώστε να επιβληθεί η Καθολική Πίστη. Κάηκαν πολυάριθμοι κώδικες, καταστρέφοντας έτσι, μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής. Παρά τις σθεναρές προσπάθειες των ιεραπόστολων για να προσηλυτίσουν τους Μάγιας στο Χριστιανισμό, τα παραδοσιακά πιστεύω που κυβερνούσαν την οικογενειακή ζωή και το γεωργικό κύκλο, κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η περιοχή των Μάγιας, είναι μια περιοχή γεμάτη μυστήριο, κρυμμένα μυστικά, πολιτισμούς αρχαίους, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Οικοδόμησαν ένα τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων πόλεων-κρατών. Κάθε πόλη ήταν κι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, που είχε προγραμματιστεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί από ειδικούς, με πολλά κτίρια στα οποία συμπεριλαμβάνονταν αστεροσκοπεία, προσεκτικά ευθυγραμμισμένα με τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τ’ αστέρια. Ήταν πολύ άξιοι ερευνητές των ουρανών και των κινήσεων των ουράνιων σωμάτων, και έδιναν μεγάλη έμφαση στις δυνάμεις της προφητείας και της πρόβλεψης. Μέσω του πολύπλοκου συστήματος των ημερολογίων τους, μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια ακόμη και τις εκλείψεις.

Αξιόλογοι μαθηματικοί και αστρονόμοι, οι Μάγιας είναι ο πρώτος πολιτισμός που χρησιμοποίησε την έννοια του αριθμού "0" και έκανε πολύπλοκους μαθηματικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Οι Μάγια ήταν κάτοχοι σπουδαίων αστρονομικών γνώσεων, γεγονός που έχει εκπλήξει τους επιστήμονες αλλά και τους έχει προβληματίσει για τον τρόπο απόκτησής τους. Το πρόβλημα με τους πολιτισμούς αυτούς είναι η ιερογλυφική γραφή που χρησιμοποιούσαν και η οποία κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Για την αποκωδικοποίησή της, πλήθος επιστημόνων έχει διαθέσει χρόνια εργασίας.



Γνώριζαν την ύπαρξη των πλανητών Ουρανού και Ποσειδώνα με αρκετές λεπτομέρειες για την κίνησή τους, πολύ πριν τους ανακαλύψει ο δικός μας σύγχρονος πολιτισμός το 1781 και 1846 μ.Χ. αντίστοιχα. Παρακολουθούσαν τον πλανήτη της Αφροδίτης, κρατώντας ημερολόγια, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι γνώριζαν την περιοδικότητα των ηλιακών κηλίδων που προέρχεται από την διαφορά κίνησης των μαγνητικών πεδίων πόλων και ισημερινού του ήλιου.

Στον πολιτισμό των Μάγιας επικρατούσε η αντίληψη, ότι οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων επηρεάζουν την ζωή στην γη και για αυτό η παρατήρηση τους για την πρόβλεψη των κινήσεων τους, ήταν γι' αυτούς απαραίτητη και λειτούργημα του Ιερατείου τους. Εξάλλου τα περισσότερα μνημεία και ναοί έχουν και ρόλο αστρονομικού παρατηρητηρίου...

(συνέχεια σε επόμενο άρθρο...)

Πηγή : Δροσοσταλίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου