Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Προγεννητική - Εγκυμοσύνη, μέρος 2ο - Διατροφή



“Το Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας”. Ιπποκράτης

Αγαπημένη μου μαμά, μετά την τελευταία φορά που τα είπαμε, εδώ μέσα από την κοιλίτσα σου που βρίσκομαι ακόμα, θυμήθηκα πως έχω να σου πω κάποια σημαντικά πράγματα ακόμα...

Μανούλα μου, θέλω να σου πω ποιες τροφές με ωφελούν περισσότερο και δεν είναι όξινες για το αίμα σου και κατ΄ επέκταση και για το δικό μου αίμα. Οι ανόργανες ουσίες που προέρχονται από φάρμακα δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό σου. Ερεθίζουν και ναρκώνουν το σώμα, επηρεάζουν τη χημική σύνθεση του οργανισμού και είναι εύκολο να καταλάβεις ότι πάντα βλάπτουν. Τα συμπτώματα δεν είναι η αιτία, και στην πραγματικότητα όλα τα οξέα συμπτώματα, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι παρά η θεραπευτική λειτουργιά του οργανισμού, η αμυντική ενεργεία του σώματος με την οποία αποβάλλει τοξίνες, δηλητήρια και άλατα, που δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα σου γιατί είναι βλαβερά και επικίνδυνα. 

Κατ’ αρχήν, προσπάθησε να μην τρως όταν είσαι στενοχωρημένη. Χαλάρωσε πρώτα, διαφορετικά η τροφή που θα καταναλώσεις θα αφομοιωθεί πολύ αργά από τον οργανισμό και θα δημιουργήσει ανισορροπία.

“Δεν υπάρχει σπουδαιότερη προτεραιότητα από την ορθή διατροφή και την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκυμονούσας”  Michel Odent, Γυναικολόγος, ερευνητής και συγγραφέας.



Καλό είναι να αποφεύγεις το νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα.

Απέφευγε γενικά οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο, ραφιναρισμένο και κονσερβοποιημένο.

Γενικά, όσο πιο φρέσκο και βιολογικό τόσο υψηλότερης διατροφικής αξίας.

Ασβέστιο 



Περιέχεται σε όλες οι φυτικές τροφές. Πιο πλούσιες είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, το λάχανο, το σινάπι, το κουνουπίδι, το σπανάκι, το σιταρίσιο ψωμί, το ξινόγαλο, το φρέσκο τυρί, το γάλα, τα φασόλια, οι ελιές, τα αυγά, τα αμύγδαλα, τα αντίδια. Το ασβέστιο δυναμώνει την πνευματική δύναμη και την θέληση.

Μαγνήσιο 



Βρίσκεται άφθονο στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, στις φράπες, στα σταφύλια, στα ρόδια, και στον ανανά. Το μαγνήσιο καταπραΰνει τα νεύρα και προλαμβάνει την αϋπνία γιατί εξουδετερώνει τα ερεθιστικά οξέα και πολλές τοξίνες. 

Μαγγάνιο 



Περιέχουν αρκετό τα καρύδια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, ο μαϊντανός, και το κάρδαμο. Το μαγγάνιο βοηθά στη λειτουργία της αυτοθεραπείας του οργανισμού, στην καταπολέμηση των αχρήστων μικροβίων και των βλαβερών οξέων. Τα καρύδια περιέχουν το περισσότερο μαγγάνιο από 
κάθε άλλη τροφή.

Φωσφόρο 



Θα βρεις στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στα σταφύλια, στην ντομάτα, στο λεμόνι, στη φράπα, στο σιταρίσιο ψωμί, στο ψωμί που είναι καμωμένο με σίκαλη, στο καλαμπόκι, στο αγυάλιστο ρύζι, στο πλιγούρι, στον τραχανά, στο κόκκινο λάχανο, στα μπιζέλια, στα φασόλια, στις φακές, στο γάλα, στα στρείδια, στην πέστροφα, στο αστακό, και στον ώμο κρόκο του αυγού. Να ξέρεις ότι ο φωσφόρος προάγει την ανώτερη πνευματική διαύγεια, τρέφει τα νεύρα και τον εγκέφαλο. Βελτιώνει τη θρέψη των κυττάρων, των νεύρων, αναπτύσσει και στερεοποιεί τα κόκκαλα. Επιδρά επίσης στα αισθητικά νεύρα, στα κεντρικά νεύρα, στα συμπαθητικά νεύρα και στον νωτιαίο. Πολύ χρήσιμος στα αισθητήρια όργανα, κυρίως δε της γεύσεως και της αφής. 

Θείον 



Θα βρεις στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο μαϊντανό, στο καρότο, στα κρεμμύδια, στα σπαράγγια, σπανάκι, κεράσια, μούρα, μήλα, ξερά σύκα, αμύγδαλα, κάστανα, και στον κρόκο του αυγού. Το θείον είναι χρήσιμο για τα κόκκαλα, το δέρμα, τα νύχια, στις λειτουργίες των νεύρων,  και τα μαλλιά. Βοηθά πολύ και στην έκκριση της χολής, έτσι προλαμβάνεται η εξόγκωση του ήπατος. Είναι προτιμότερο να τρώγονται οι τροφές που περιέχουν θείο, στη φυσική τους κατάσταση, ωμές. Έτσι αποφεύγεται το θεϊκό αέριο που παράγει το θείο των βραστών τροφών. Αυτές οι τροφές είναι ασυγκρίτως ωφελιμότερες όταν τρώγονται ωμές παρά βρασμένες. 

Χλώριο 



Θα βρεις στο κατσικίσιο γάλα, το τυρί, σχεδόν σε όλα τα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς. Να ξέρεις ότι το χλώριο είναι ο καθαριστής του οργανισμού. Καθαρίζει τα κύτταρα του σώματος και τα εξαγνίζει. Βοηθά στην απορρόφηση νέων ουσιών στο αίμα και μεταφέρει προς αποβολή την φθαρμένη ύλη από τους ιστούς και το αίμα.

Κάλιο 



Υπάρχει στα φρούτα και τα πράσινα χόρτα. Αρκετό έχουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι μαύρες ελιές, το μαρούλι τα αντίδια, το σπανάκι, τα ραδίκια, ο άνηθος, ο μαϊντανός, το κάρδαμο, η ρόκα, τα ξερά μπιζέλια, η φλούδα της πατάτας, και τα αμύγδαλα. Επίσης τα φασόλια, οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα φασολάκια, τα κουκιά, τα φιστίκια, ο ανανάς, η σίκαλη, το κριθάρι, και τα ξυλοκέρατα (χαρούπια). Επίσης να σου πω ότι τα χαρούπια είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμη και από τα γάλα. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. 



Να ξέρεις ότι χωρίς το κάλιο το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει το άμυλο και τη ζάχαρη. Συνήθως δε οι ιστοί ούτε να τα ανέχονται μπορούν και αυτό οδηγεί στον διαβήτη, την υδρωπικία και άλλες ασθένειες. Όταν το σώμα δεν προμηθεύεται αρκετό κάλιο η παρεγκεφαλίδα δεν λειτουργεί κανονικά. Πολλές φορές δε προκαλεί κόπωση η έλλειψη καλίου. Το κάλιο εξασφαλίζει τις λειτουργιές της επιδιορθώσεως των κυττάρων και της αποτοξινώσεως. Οι ιστοί του σώματος αποκτούν ελαστικότητα και ζωηρότητα, και το αίμα γίνετε πιο αλκαλικό.



Νάτριο υπάρχει πιο πολύ στις φράουλες, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα ξεραμένα στον ήλιο δαμάσκηνα, το σέλινο, το σπανάκι, τα καρότα, οι μπάμιες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, και το κατσικίσιο γάλα. Να ξέρεις ότι το σάλιο είναι πλούσιο σε νάτριο. Για να έχεις καλή χώνευση και αφομοίωση χρειάζονται τροφές που έχουν νάτριο, κάλιο, και χλώριο μαζί. Το νάτριο διατηρεί το ασβέστιο διαλυμένο και έτσι προλαμβάνονται οι σκληρύνσεις των ιστών. Τα άλατα του νατρίου εξασφαλίζουν την χαρακτηριστική αλκαλικότητα του αίματος και της λέμφου. Το νάτριο εξουδετερώνει τα οξέα. Γενικά προσπάθησε να μην πίνεις νερό όταν τρως, διότι πολλά οργανικά άλατα παρασύρονται με το νερό προτού γίνει καλά η χώνευση και η 
απορρόφηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα άλατα του νατρίου που αποσπώνται και διαλύονται πολύ εύκολα με το νερό. 



Φθόριο θα βρεις στις ακόλουθες τροφές. Το σκόρδο, τα φιστίκια, το γάλα, το τυρί, και ο κρόκος του αυγού. Το φθόριο είναι ένας αχώριστος σύντροφος και συνεργάτης του ασβεστίου. Υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του κόκκαλου και στην αδαμαντίνη των δοντιών. 

Πυρίτιο θα βρεις στο σιταρίσιο ψωμί, στη σίκαλη, στο κριθάρι, στο πλιγούρι, στο αγυάλιστο ρύζι, στις φράουλες, στα σύκα, στα σταφύλια, στα σπαράγγια, στο μαρούλι, στο κατσικίσιο γάλα, στις ελιές και τις φλούδες όλων των φρούτων και των λαχανικών γενικώς. Χάρη στο πυρίτιο τα κόκκαλα, τα δόντια και οι τένοντες, στερεοποιούνται, δυναμώνουν και γυαλίζουν. Κάνει τους μυς πιο γερούς, το αίμα πιο ζεστό και τα μαλλιά πιο 
γυαλιστερά. Το πυρίτιο επιδρά πολύ στο νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το σεξουαλικό σύστημα, προλαμβάνει και θεραπεύει την ανικανότητα. Δυναμώνει επίσης το δέρμα και τα νύχια. 



Άνθρακα καλό είναι να παίρνεις από τα χόρτα και τα φρούτα. Οι πλούσιες σε άνθρακα τροφές πρέπει να τρώγονται με μέτρο και να αποφεύγεται η πολυφαγία. Οι τροφές που έχουν πολύ κάρβουνο είναι: οι πατάτες, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το ρύζι, και όλες οι αμυλούχες τροφές ( μακαρόνια, πάστες κλπ.) και τα είδη ζαχαροπλαστικής, ρυζόγαλα κλπ. Το άμυλο που παίρνεις τρώγοντας φρούτα και χόρτα, είναι αρκετό ώστε να μπορέσεις να καταργήσεις σχεδόν όλες τις μετουσιωμένες αμυλούχες τροφές. 



Μερικές φυσικές αμυλούχες τροφές είναι: τα μήλα, τα κάστανα, οι πατάτες, τα φιστίκια, κλπ. Ο άνθρακας παίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό των μυών, στην ανάπλαση των κυττάρων και στη λειτουργία του πρωτοπλάσματος. Να ξέρεις ότι όταν το κάρβουνο οξειδώνεται, εναποθηκεύεται και δημιουργείται ή φορμάρεται σε ζώσα ύλη, αναπτύσσεται το ανθρακικό οξύ και άλλα παράγωγα του άνθρακα, και έτσι μπορούν πολλές φορές να εκδηλωθούν συμπτώματα νευρικών παθήσεων, αυτοδηλητηριάσεως κ.α. Ο άνθρακας είναι ένα από τα 27 απαραίτητα χημικά στοιχεία για τη ζωή. Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο μαζί αποτελούν το 96% 
(κατά μέσο όρο και κατά βάρος) των ζωντανών οργανισμών. 



Υδρογόνο υπάρχει άφθονο στα ζουμερά φρούτα και λαχανικά, και τα φρέσκα τρυφερά χόρτα. Το υδρογόνο είναι χρήσιμο σε κάθε ιστό και σε κάθε σταγόνα αίματος. Ανακουφίζει τα νεύρα, κανονίζει την θερμοκρασία του σώματος, μουσκεύει την επιφάνεια των πνευμόνων, μεταφέρει και αποβάλει τις ακαθαρσίες, δροσίζει τους ιστούς και προλαμβάνει τις φλογώσεις.                  



Άζωτο θα βρεις στα μήλα, τα αχλάδια, τα σύκα, πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, φράπα, μαρούλι, φασόλια, μπιζέλια, φουντούκια φιστίκια, τυρί, κρέατα, ψαχνά ψάρια, το ασπράδι του αυγού. Καλύτερα όμως είναι το άζωτο να το παίρνεις από της φυτικές τροφές  διότι το άζωτο των ζωικών τροφών εμπεριέχει και πολλά δηλητήρια. Το άζωτο αναπτύσσει τους ιστούς και 
αναζωογονεί τον οργανισμό. Χρειάζεται για τους μυς, το αίμα και τούς ιστούς. 



Οξυγόνο, ένα από τα απαραίτητα στοιχεία στην εκδήλωση και λειτουργιά της ζωής. Αυξάνει και δυναμώνει την ενέργεια της ζωής, επιτυγχάνει την κυκλοφορία, οξειδώνει το αίμα και τους ιστούς, τονώνει το μυϊκό σύστημα, επιδιορθώνει τα κατάγματα και τρέφει όλα τα όργανα του σώματος. Καλό και ωφέλιμο είναι να μένουμε ή να πηγαίνουμε και να κάνουμε περιπάτους στο βουνό που έχει πάνω από 20% οξυγόνο. Για να αυξήσεις το οξυγόνο στο σώμα σου πρέπει να τρως τροφές πλούσιες σε οξυγόνο, σίδηρο, κάλιο και ιώδιο. Όλες οι φυτικές ωμές τροφές, έχουν άφθονο οξυγόνο. Εξαιρετικά πολύ έχουν οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια και τα λάπαθα. 



Σίδηρος. Από όλα τα άλατα του αίματος ο Σίδηρος παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. Αυξάνει την ζωτική ενέργεια. Αν δεν υπήρχε σίδηρος θα ήταν αδύνατον για το οξυγόνο να μεταφερθεί από τους πνεύμονας στους ιστούς. Αν δηλαδή δεν έχει σίδηρο το αίμα, δεν θα μπορούσε το σώμα να απορροφήσει οξυγόνο. Οι τροφές που περιέχουν άφθονο σίδηρο είναι οι εξής: Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, τα αχλάδια, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα κορόμηλα, η μαύρη και ξανθιά Κορινθιακή σταφίδα, τα κράνα, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα καρότα, το λάχανο, το μαρούλι, τα αντίδια, τα ραδίκια, το σινάπι, τα μπιζέλια, το σπανάκι, οι φακές, το σιταρίσιο ψωμί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σικάλεως και το καλαμποκίσιο ψωμί, το σκούρο ρύζι, οι ελιές, τα αυγά, τα κρεμμύδια, τα φασολάκια, τα παντζάρια, και τα φασόλια γίγαντες. Αν θέλουμε να έχουμε πρωτεΐνη μπορούμε να συνδυάσουμε φασόλια γίγαντες με ρύζι, αυτό το γεύμα ισοδυναμεί με μια μπριζόλα, χωρίς βέβαια τις τοξίνες του κρέατος. Γνωρίζω ότι πιθανών κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται λίγο περισσότερο σίδηρο και οι τροφές αυτές να μην επαρκούν, μιας και το έμβρυο απορροφά αρκετό σίδηρο. Αν ο μαιευτήρας, συστήσει να πάρεις σίδηρο προτίμησε από μια καλή εταιρία που παράγει φυτικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο διότι είναι πιο ωφέλιμα από τα φαρμακευτικά χάπια. Έξαλλου γνωρίζεις πολύ καλά ότι η ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα. 



Να ξέρεις ότι το περισσότερο από όσο πρέπει όμως βλάπτει πιο πολύ από το λιγότερο.

Λίγες πληροφορίες για της Βιταμίνες. 

Οι βιταμίνες, όπως και τα οργανικά άλατα, βρίσκονται στις φυσικές τροφές – στα φρούτα κυρίως και σε όλες τις φυτικές ωμές τροφές γενικότερα. Το βράσιμο και η μετουσίωσης των φυτικών τροφών καταστρέφει ή ελαττώνει τις ζωοδότριες αυτές ουσίες, η έλλειψης των οποίων είναι αιτία της γενικής ατονίας του οργανισμού και του εκφυλισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και όλων γενικώς των οργάνων και των ιστών. 

Η Βιταμίνη Α. 



Μερικές από τις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι: άβραστο γάλα, κρόκος αυγού, βούτυρο, αφρόγαλα, μαρούλι, ντομάτες, σπανάκι και όλα σχεδόν τα πράσινα χόρτα. Η βιταμίνη αυτή συντελεί στην ανάπτυξη του οργανισμού. Η έλλειψη της προκαλεί ξηροφθαλμία. Επίσης συντελεί στην πρόληψη του ραχιτισμού.

Η Βιταμίνη Β. 



Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β είναι: φρέσκο γάλα, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί, ντομάτες, φασολάκια, μπιζέλια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, κλπ. Η βιταμίνη αυτή θεωρείται ως η σπουδαιότερη από τις πέντε. Χωρίς την βιταμίνη Β καμιά άλλη βιταμίνη δεν ενεργεί στον οργανισμό. Συνεργάζεται με όλες τις άλλες βιταμίνες. Παράγει και αποθηκεύει νευρική ενέργεια, προλαμβάνει και θεραπεύει την νευρική κατάπτωση και βοηθά πολύ στην αφομοίωση των τροφών.

Η Βιταμίνη Γ. 



Βρίσκεται άφθονη στους χυμούς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και οι φράπες έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Γ. Αρκετή έχουν και οι ντομάτες, το λάχανο καθώς και όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στο γάλα μόνο κατά το καλοκαίρι υπάρχει. Έχει εξακριβωθεί ότι η βιταμίνη Γ δεν αντέχει ούτε στην πολύ ζέστη ούτε στο πολύ κρύο, στις τροφές δε που έχουν ξεραθεί ( σύκα σταφίδες κλπ ) δεν βρίσκεται καθόλου. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη δική του βιταμίνη Γ, και για αυτό το λόγο η βιταμίνη Γ πρέπει να είναι παρούσα στη διατροφή μας. Η έλλειψη της βιταμίνης Γ προκαλεί το σκορβούτο και το σάπισμα των δοντιών. 

Η Βιταμίνη Δ. 



Η ύπαρξη της είναι απαραίτητη για την αφομοίωση του ασβεστίου στα κόκκαλα. Όταν η βιταμίνη Δ είναι ανεπαρκής, το ασβέστιο συσσωρεύεται στις κλειδώσεις και έχουμε το χαρακτηριστικό πρήξιμο, την στραβοποδία  και τον ραχιτισμό. Η παστερίωση του γάλακτος καταστρέφει την βιταμίνη αυτή που βρίσκεται αρκετή στο φρέσκο γάλα. Πολύ υπάρχει στο χυμό του πορτοκαλιού και της ντομάτας. Βρίσκεται και στα μήλα ( μόλις κάτω από την φλούδα ) καθώς και σε όλα σχεδόν τα λοιπά φρούτα και χόρτα που τα βλέπει ο ήλιος πολύ. Το ωμό σπανάκι έχει αρκετή βιταμίνη Δ. Επίσης βρίσκεται και στο μέλι καθώς και στους κόκκους από σιτάρι, βρώμη, κριθάρι. Η αρχική της δε πηγή είναι ο ήλιος. 




Βιβλιογραφία
- Φυσιοθεραπευτική, Ηλίας Πέτρου, εκδόσεις Πουρνάρα, Αθήνα 1937.
-Υγιεινή μαγειρική, Ηλίας Πέτρου, εκδόσεις Πουρνάρα, Αθήνα 1937.
Παναγιώτης Ψαρρός




Πηγή: drosostalida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου